Használati utasítás

Útmutató a könyvtár használatához

Kedves olvasónk!

Engedd meg, hogy néhány szóban bemutassam az oldal és a könyvtár használatát!

 

 1. Regisztráció és bejelentkezés:

  A megfelelő mezőket pontosan kitöltve: név és e-mailcím, jelszó megadásával tudsz regisztrálni, ha látássérült vagy.

  A látássérülésed igazolására .pdf vagy .jpg és ezek tömörítményeire .zip fájlok feltöltésére van lehetőséged.

  A regisztrációhoz el kell fogadnod a csatlakozó nyilatkozatot, ezáltal a Civil Társaság tagjává válsz és minden, a szerződésben előírt feltétel vonatkozik rád.

  Kérlek, hogy figyelmesen olvasd el a társasági szerződést, amelyet a dokumentumok menüpont alatt találsz meg!

  A sikeres regisztrációt követően e-mailben értesítünk róla, hogy az ekönyvek, illetve a civil társaság tagja vagy és ezt követően tudsz belépni a könyvtárba.

 2. Az oldal bemutatása:

  Kezdőlap: itt találod a legutoljára feltöltött vagy módosított 10 könyv listáját!

  E-könyvtár: itt minden feltöltött könyvet és adatait megtalálod.
  Keresés nélkül az összes könyv listája előtted van, 20 könyv látható egy oldalon.

  Profilom: itt tudod a regisztrációkor megadott jelszavadat módosítani.

  Dokumentumok: itt találod a civil társasági szerződést és a jelenleg olvasott használati útmutató dokumentumát.

 3. Az E-könyvtár és a keresés bemutatása:

  Egy könyvről az alábbi információkat találhatod meg:

  1. Cím / alcím:
  Egy műnek a címe és alcíme is feltüntetésre került, így a teljes címre / alcímre vagy ennek töredékére is tudsz keresni.

  2. Szerző / álnév:
  A könyv szerzője vagy több szerző / szerkesztő esetén valamennyi szerző / szerkesztőt megadtuk. Keresésnél is bármelyiket beírva vagy a vezetéknév / keresztnév töredékét beírva tudsz keresni rá.

  A szerzőknél feltüntetésre került a születési év és, ha már elhunyt, a halálának éve is, valamint néhány esetben a tevékenysége, pl. író, történész stb. is.

  Erre az azonos nevű szerzők esetén a pontos megkülönböztethetőség miatt volt szükség, keresni ezekre az adatokra is lehet!

  Álnév: Vannak szerzők, akik álnéven publikálnak vagy álnéven is publikálnak. A szerző álneve, ha van, a részletek menüpont alatt látható, de keresésnél természetesen erre is tudsz keresni.

  3. Tárgyszavak / fülszöveg:
  Amennyiben tartozik a műhöz tárgyszó / tárgyszavak és fellelhető fülszöveg vagy a könyv előszavának egy részlete, igyekeztünk azt megadni.

  Néhány példa, hogy milyen tárgyszavakat adtunk meg: magyar irodalom, regény, fantasztikus regény, vers, költemény, gyermekkönyv, mese, útleírás, földrajzi felfedező utak, életrajz stb.

  Ez csak néhány példa, ennél sokkal tágabb és összetettebb a jelzett tárgyszó témakör. Egy-egy mű esetén a tárgyszavakból látható, hogy milyen témában találtál olvasnivalót pl. az irodalmon vagy földrajzon belül.

  4. Kategória:
  Itt választhatod ki a főkategóriákat pl. irodalom nyelvtan; történelem,földrajz, régészet.Figyelem, ez jóval tágabb, mint egy-egy klasszikusnak számító témakör lehet.

  5. Alkategória:
  A fő kategóriákon belül számos kisebb csoportosítást hoztunk létre, hogy ha pontosan tudod, mit szeretnél olvasni, akkor a lehető legpontosabb találatokat kaphasd keresésnél. 

  Egy-egy mű több kategóriába is tartozhat, tehát előfordulhat, hogy több helyen is megtalálod!

  Vannak és lesznek kategóriák, ahol még nincsenek művek vagy igen kevés, könyv várható.

  6. Feltöltés éve:
  Ide neked kell beírni az évszámot. A megfelelő évszám beírása után az abban az évben a tárhelyre felkerült műveket keresheted ki.

  Figyelem! 2013 előtt nem kerültek feltöltésre könyvek, tehát ha ennél alacsonyabb évszámot írsz be, a találatok eredménye minden esetben „nincs találat” lesz!

  A mezőbe négy számjegyet kell írni pl. 2013

  7. Feltöltés hónapja:
  Amennyiben választottál évet, itt kiválaszthatod hozzá a hónapot és az abban az időintervallumban felkerült művek listáját kapod meg a keresés eredményeképpen. 

  Ha nem választottál évet, akkor minden év adott hónapjában felkerült művek lesznek kereshetőek.

  A tárhelyre nem kerültek fel 2013 júliusa előtt művek, tehát a fenti dátum előtti időszakban a keresés eredménye mindig „nincs találat” lesz.

  8. Javított:
  Amennyiben csak a javított könyvekre vagy kíváncsi, ezekre is külön tudsz keresni, a megfelelő mező kiválasztásával.

  Figyelem, csak a javított könyveknek lehet daisy változata.

  9. Cím kezdőbetűje:
  Ennek megadásával az adott betűvel kezdődő műveket tudod kikerestetni.

  10. Részletek:
  A menüpontot akkor láthatod, ha már kerestél legalább 1 műre.

  Itt a könyvről minden adatot megtalálsz:
  név / álnév, cím / alcím, könyv kategóriája / kategóriái, tárgyszavak, fülszöveg, egyéb adatok, könyv letöltése, hangoskönyv letöltése.

  11. Egyéb adatok:
  Ezt a mezőt a részletek menüpont alatt találod. Itt adtuk meg, ha fellelhető a kiadót, kiadás évét, valamint, ha egy könyvnek van előzménye vagy folytatása annak címét.

  12. Letöltés:
  A művek letöltéskor elvesztik ékezeteiket, így biztosan minden böngészővel és annak minden verziójával problémamentesen tudod letölteni. Letöltés után .zip kiterjesztésű fájlt fogsz kapni, ezt valamennyi tömörítőprogrammal ki tudod bontani. A kibontott állomány már ékezetes fájlnévvel jelenik meg. A fájl neve tartalmazza a szerzőt / szerzőket és a mű címét / művek címeit. Figyelem! Egy nap maximum 5 könyvet tudsz letölteni a letöltési korlát miatt.

A könyvtár használatát igyekeztünk egyszerűen elsajátíthatóvá tenni, de ugyanakkor valamennyi részletet megadni egy-egy mű esetén, hogy annak olvasása kényelmes és kellemes legyen.

Kérlek, ha észrevételed van a könyvekkel vagy a weblappal kapcsolatban a kriszta.sztaki kukac gmail.com címre írj!

Jó olvasást mindenkinek!

Az Ekönyvek csapata